вторник, 27 ноября 2012 г.

Найдорожчі помилки в інформатиці

Кожен вчиться на своїх помилках» – цей вираз нам не раз повторювали з самого дитинства, але ж деякі помилки можуть і не дати нам шанс на виправлення. Найкращий спосіб виправити помилку – не робити її взагалі. Не дарма ж кажуть: «Сім раз відміть – один відріж».
І в се ж таки помилки трапляються, ось декілька з них, які стали відомими на весь світ:
Вельми дорогою була розробка програмного забезпечення космічної програми “Аполлон”. Незважаючи на ретельну перевірку і дублювання, в програму вкралася помилка. У результаті під час підльоту до Місяця корабель став несподівано обертатися. Тільки винахідливість космонавтів, відключившись комп’ютерне управління, врятувала експедицію від катастрофи.
Через помилку в програмному забезпеченні бортового комп’ютера F-16 політ винищувача був запрограмований у перевернутому стані при перетині екватора. Помилку вдалося виправити при стендових випробуваннях.
Програма комп’ютера Нью-Йоркського банку, що здійснює продаж державних цінних паперів, була розрахована на 36 тисяч операцій. Однак цього виявилося недостатньо, і в один з листопадових днів 1985 р. в розпал піку ділової активності пам’ять виявилася занадто малою для зберігання інформації про всі операції. в системі відбувся збій. У результаті Нью-Йоркський банк заборгував 32 млрд. доларів. Для ліквідації помилки в програмі банк змушений був взяти в борг 24 млрд. доларів, віддавши в заставу всі свої активи.
Одним з перших збоїв комп’ютерної системи, який відчула на собі ціла країна, став збій в роботі комп’ютерної системи обробки міжміських дзвінків компанії AT & T в 1990 році. Через це абоненти компанії майже на 9 годин втратили можливість телефонувати в інші міста і країни, а сама несправність стала чи не найбільшою за всю історію існування цієї телекомунікаційної компанії.
У 1996 році відзначилися французи. Через помилки в програмному забезпеченні 4 червня був перерваний політ космічної ракети Ariane 5. Збитки в результаті склали більше 500 мільйонів доларів. А причина крилася в тому, що через недогляд змінна, яка описувала горизонтальну швидкість ракети, була представлена цілим 16-бітним числом. У результаті, як тільки ця значення змінної перевищила 32 768 (2 в 15-му степені), система управління ракетою, що називається, “підвисла”, а ракету, яка мов «зійшла з розуму», довелося знищити.
Наступна абсолютно жахлива історія, пов’язана з помилками в програмному забезпеченні, трапилася в Канаді в 1987 році. І пов’язана вона з розробленим компанією Atomic Energy of Canada Limited (AECL) медичним апаратом Therac-25, що використовувалися для радіаційної терапії хворих на рак. Як і в попередніх випадках, програмне забезпечення нещасливого апарату містило помилки. У результаті цього в період з 1985 по 1987 рік кілька десятків хворих, які проходили лікування на Therac-25, отримали підвищену дозу радіації, а для чотирьох з них лікування під управлінням комп’ютера і зовсім закінчилося трагічно.
У США в липні 1962 р. з-за пропуску дефіса в програмі довелося підірвати космічну ракету, що стартувала з мису Кеннеді до Венери. Ракета коштувала 18,5 млн. доларів.
Напевне можу сказати, що це далеко не всі помилки які сталися, але й ці вказують на те що: Краще вчитися на чужих помилках».
Якщо Вам траплялися подібні випадки напишіть їх у коментарях і вони доповнять даний список. Ну а на завершення статті хочу згадати фразу на яку натрапив у мережі: «Гарний програміст – ледачій програміст, так як він продумує все і відразу, щоб потім не довелося переробляти». ;)

Ученые Криворожского ботанического сада разработали мобильные контейнера биоразнообразия

Как сообщила пресс-служба компании «ХайдельбергЦемент Украина», в конкурсе участвовали студенты украинских вузов, ученые и исследователи, которые представили жюри более 20 проектов, подготовленных на базе карьеров компании - Желтокаменского (Днепропетровская область), Ольшаницкого (Киевская область) и карьера «Основной» (Донецкая область). Во время подготовки проектов участники занимались мониторингом локальной флоры и фауны, оценкой видового биоразнообразия, наблюдали за динамикой восстановления растительности. Полученные результаты позволили подтвердить применимость теоретических знаний, сделать прогнозы развития растительного покрова, а также выработать рекомендации, направленные на сохранение фиторазнообразия на территории отработанных карьеров. В финал конкурса в Украине вышли пять проектных предложений. На днях в Киеве состоялось их торжественное награждение. Приятно отметить, что в столицу за заслуженной наградой отправились и криворожские ученые. Проект группы инженеров Криворожского ботсада и Института проблем природопользования и экологии НАН Украины «Создание транспортабельных центров биоразнообразия в Желтокаменском карьере» занял первое место. Ученые получили диплом победителя и премию в размере 5 тысяч евро. Проект победителя предлагает внедрение инновационной технологии, которая позволит ускорить восстановление растительного покрова карьера с помощью создания переносных центров. По словам куратора группы, заведующего отделом Криворожского ботанического сада НАН Украины, Алексея Сметаны, использование таких мобильных контейнеров сокращает срок возрождения карьеров до пяти лет, а также дает возможность создать коллекции растений, находящихся под угрозой существования, и с условиями максимально приближенными к природным, заселить их на использованных территориях параллельно с добычей сырья. По мнению ученых, природа дает человечеству ресурсы для жизни, но в то же время задача человека - «воздавать» и помочь ей восстановиться.

среда, 21 ноября 2012 г.

Обережно, ГРВІ!

Симптоми ГРВІ: головний біль, біль в очних яблуках, ломота, озноб, нежить, потім кашель, біль у горлі… На другий-третій день необхідно звернутися до лікаря. Складові лікування: •будь-який противірусний засіб: амізон, афлубін, арбідол, гропринозин; •вітаміни: вітамін С, аскорутин, аєвіт (вживати під час їжі); •лікування симптомів: a.горла – дезинфікуючі засоби: таблетки, спрей хлорофіліпта, таблетки фурациліна, септифріл, інгаліпт… b.носа: нокспрей, вібрацил… c.кашель: на першій стадії для переведення сухого у вологий: АЦЦ-лонг; сироп гербіона з подорожником, суха мікстура від кашлю; на другій – для виведення мокроти: амброксол, бромгексін, лазолван, сироп гербіона з первоцвітом… Загальні положення для хворого на ГРВІ: 1.Щадний режим напівпостільний, домашній; 2.Регулярне провітрювання приміщення; 3.Молочно-рослинна легка їжа 4-6 разів на день дрібними порціями. В перші дні щоденно випивати до 3-х літрів теплої рідини: чаї з ромашки, липи, шавлію; морси, компоти; соки; 4.Обов’язково вживати продукти, що містять фітонциди: часник, цибулю, хрін, чорну редьку; 5.Вологе прибирання кімнати щодня з дезинфікуючими засобами (дверні ручки, санітарні кімнати, виделки, чашки); 6.Часто мити руки. Особливе ставлення до температури. Температуру тіла до 38,20 С “збивати” не потрібно. При цій температурі в кров виходить велика кількість лейкоцитів з максимальною фагоцитарною активністю, організм починає продукувати людський інтерферон – його аналогів аптеки не мають. А коли збивається температура нижче 38,20 С, тоді слід чекати ускладнення і готуватися до довготривалого лікування, бо ні достатнього викиду лейкоцитів, ні продукування інтерферону в необхідній кількості не відбувається. При температурі вище 38,50 С потрібно прийняти таблетку парацетамола (після їжі!). Понизити температуру можна, якщо пити чай з липи або з липи і малини, що викликає потовиділення. Ефективним засобом є обтирання тіла кожні 15–30 хв. розчином: вода – оцет 1:1. Зони обтирання: шия, руки (під пахвами, ліктьові ямки, зап’ястя), ноги (пахові зони, підколінні ямки, голеностопи). У період захворювання на ГРВІ не потрібно вживати аспірин (викликає кровотечу шлунково-кишкового тракту – так званий синдром Рея) і – в перші 5 днів хвороби – антибіотики. “Ведмежою послугою” організму є вживання колдфлю, фервексу, флюколду при температурі нижче 380 . Як дільничний лікар з великим стажем можу порадити рецепт противірусного, протигрипозного, протиангінозного коктейлю. У чашку наміряти по одній десертній ложці малинового варення, коньяку, вершкового масла та додати половину чайної ложки харчової соди. Потім все залити стаканом щойно закип’яченого молока чи води. Вживати по одній склянці тричі на день під час хвороби. У випадку болю в горлі (гострого фарингіту) одну склянку на ніч 5-10 днів. Після прийому коктейлю заборонено виходити на вулицю. Будьте здорові! Багато залежить від вас самих!